Με αφορμή τις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν, αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών που είναι προ των πυλών, πολλοί και διαφορετικοί υποψήφιοι ζητούν την ψήφο μας και μέσω αυτής τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το παρόν και το μέλλον μας.
Η επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου, είναι το … επόμενο ηλεκτροσόκ που επιφυλάσσεται για τον εμπορικό κόσμο.
Σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη ακρίβεια των προϊόντων και τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, δημιουργεί «θανατηφόρο» κοκτέιλ για χιλιάδες επιχειρήσεις. Νέα λουκέτα είναι προ των πυλών το επόμενο διάστημα.
Ήδη, 8 στις 10 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κόστους ενέργειας, ενώ η μείωση της κατανάλωσης, επιδεινώνει τη θέση των επαγγελματιών,που κυρίαρχο μέλημά τους είναι, πλέον, πως θα αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Την ίδια ώρα είναι αδιανόητο αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης, να προσπαθούν να «ακυρώσουν» τη χρησιμότητα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, υποδεικνύοντας τους επαγγελματίες ως βασικούς υπαίτιους για τη διατήρηση των υψηλών τιμών.
Με το επιχείρημα ότι κι αν εφαρμοζόταν το συγκεκριμένο μέτρο, η ωφέλεια δεν θα έφτανε στον καταναλωτή.
Αντιθέτως, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έχουν καθημερινή συναλλαγή με τους καταναλωτές, υποστηρίζουν τόσο τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, όσο και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, διότι πρωτίστως τους ενδιαφέρει να υπάρχει αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και κατ’ επέκταση ζήτηση προϊόντων / υπηρεσιών.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η κλιμακούμενη ακρίβεια φέρνει σε συνεχώς δυσχερέστερη θέση τους Έλληνες καταναλωτές.
Ειδικά όταν ήδη το 26% του πληθυσμού της χώρας, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε., βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με τη Eurostat.
Και παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτίωση των οικονομικών παραμέτρων σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, όπως η εστίαση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,τα «μηνύματα» ότι φέτος ένας στους τρεις πολίτες θα ξοδέψουν λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια για τις διακοπές, δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς.
Η μείωση των έμμεσων φόρων, είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την ενίσχυση της αγοράς.
Το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος όπως και η θέσπιση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων των οφειλών, θα δώσει «ανάσα» στον μικρομεσαίο επιχειρηματία και θα αποβεί προς όφελος των κρατικών ταμείων.
Η νέα κυβέρνηση οφείλει να δείξει την πίστη της στον επαγγελματικό κόσμο.
Εξίσου κρίσιμο είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες, αμέσως μετά τις εκλογές.
Με παρεμβάσεις προς τη νέα κυβέρνηση για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, αλλά και προς τις Τράπεζες, και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, με στόχο την ορθολογικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την παροχή βιώσιμων ρυθμίσεων προς τους δανειολήπτες